Λίγα λόγια για τους διαγωνισμούς

Η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία διοργανώνει κάθε χρόνο τέσσερις Πανελλήνιους Μαθητικούς Διαγωνισμούς. Ο σκοπός των διαγωνισμών αυτών είναι η διάδοση και καλλιέργεια της μαθηματικής σκέψης, η ανάδειξη νέων μαθηματικών ταλέντων και η προώθηση τους στα πλαίσια των καθιερωμένων Διεθνών Μαθηματικών Διαγωνισμών. Οι τέσσερις αυτοί διαγωνισμοί χαρακτηρίζονται απ’ τα ονόματα:

  • “Θαλής”
  • “Ευκλείδης”
  • “Αρχιμήδης”
  • “Προκριματικός Διαγωνισμός”

 

Χριστίνα Ηλιοπούλου - Μαθηματικός

Ο πρώτος διαγωνισμός ˝Θαλής˝ διεξάγεται το τρίτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου με διαφορετικά θέματα για κάθε τάξη. Απευθύνεται στους μαθητές των Β’ και Γ’ τάξεων των Γυμνασίων καθώς και όλων των τάξεων των Λυκείων της χώρας. Η εξεταστέα ύλη για κάθε τάξη είναι η διδακτέα ύλη όλων των προηγούμενων τάξεων σύμφωνα με το αναλυτικό πρόγραμμα κάθε τάξης.

Ο δεύτερος διαγωνισμός ˝Ευκλείδης˝ διοργανώνεται στο δεύτερο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου με θέματα διαφορετικά για κάθε τάξη. Στον διαγωνισμό αυτό έχουν δικαίωμα να λάβουν μέρος όσοι συγκέντρωσαν βαθμολογία πάνω απ’ την βάση στο διαγωνισμό ˝Θαλής˝. Η εξεταστέα ύλη για κάθε τάξη είναι η διδακτέα ύλη όλων των προηγούμενων τάξεων καθώς και η διδακτέα ύλη του Α’ τριμήνου αυτής της τάξης.

Ο τρίτος διαγωνισμός ˝Αρχιμήδης˝ διοργανώνεται στο δεύτερο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου. Έχουν δικαίωμα να λάβουν μέρος όσοι πέτυχαν στον δεύτερο διαγωνισμό ˝Ευκλείδης˝. Ο διαγωνισμός ˝Αρχιμήδης˝ χωρίζεται σε δυο κατηγορίες, το διαγωνισμό Νέων, που συμμετέχουν οι μαθητές Γυμνασίου και στον διαγωνισμό των Μεγάλων, που συμμετέχουν οι μαθητές του Λυκείου.

Ο τέταρτος διαγωνισμός ˝Προκριματικός Διαγωνισμός˝ διοργανώνεται αρχές Απριλίου και χωρίζεται σε δυο κατηγορίες «Μικρών» και «Μεγάλων». Λαμβάνουν μέρος όσοι μαθητές βραβεύτηκαν στο διαγωνισμό ˝Αρχιμήδης˝ με σκοπό την επιλογή των ομάδων που θα συμμετέχουν στις Βαλκανιάδες και στην Διεθνή Μαθηματική Ολυμπιάδα.

Εξεταστέα ύλη για τον διαγωνισμό ˝Αρχιμήδης˝ και ˝Προκριματικός Διαγωνισμός˝ ορίζεται η ύλη των Διεθνών Μαθηματικών Ολυμπιάδων.

Τέλος να επισημάνουμε πως τα μέλη των Εθνικών Ομάδων των Μαθηματικών που κατακτούν μετάλλια (Χρυσό, αργυρό ή χάλκινο) στους Διεθνής Μαθηματικούς Διαγωνισμόυς (Βαλκανιάδες, Ολυμπιάδες) εγγράφονται καθ’ υπέρβαση του αριθμού των εισακτέων σε όλα τα Πανεπιστημιακά Τμήματα όπου τα μαθηματικά εξετάζονται ως μάθημα κατεύθυνσης.

5/5 (1 Review)